Duurzaamheid

Elke ondernemer is bezig met het verduurzamen, maar hoe kunt u daarbij helpen? Duurzaamheid is onmisbaar in de huidige tijd. Ondernemers willen en moeten steeds meer doen met dit onderwerp, bijvoorbeeld door duurzame energie in te kopen. Elk bedrijf heeft zijn eigen rol en maatschappelijke verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaam ondernemen. Terzake Energie kan hierbij helpen door samen met u te kijken naar duurzame bronnen en het inkopen van groene energie op duurzame locaties binnen Nederland.
img-05
img-04


Wat is groene energie?

Groene energie wordt vaak besproken, maar wat is het precies? Hoe groen is het echt? En wat zijn de verschillende soorten? Terzake Energie wil u graag meer informatie geven. Groene energie wordt opgewekt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Fossiele brandstoffen raken uitgeput, waardoor groene energieproductie steeds belangrijker wordt. Groene energiebronnen, zoals zon en wind, raken nooit op. Deze transitie naar duurzame energie wordt ook wel de energietransitie genoemd.

Groene energiebronnen, zoals zon, wind en aardwarmte, vervuilen de lucht niet en stoten vrijwel geen CO2 uit. Daarentegen is de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering vanwege de grote CO2-uitstoot.

Is groen echt groen?

Er is steeds meer vraag naar groene energie in Nederland. Dat is goed, omdat klimaatverandering steeds meer impact heeft op onze samenleving. De zeespiegel zal bijvoorbeeld stijgen en dat zal voor Nederland grote gevolgen hebben. Daarom is het kiezen voor groene energie een goede keuze. De vraag is echter, hoe weet je of groene stroom echt groen is? Er bestaan energiecertificaten, waarbij wordt bewezen dat de stroom daadwerkelijk duurzaam is en de bron wordt aangegeven. De bron kan bijvoorbeeld Nederlandse windenergie zijn.

Er zijn veel verschillende manieren om groene energie op te wekken. De verschillende vormen van duurzame energie zijn: zonne-energie, windenergie, bio-energie, waterkracht en aardwarmte. In Nederland zijn zonne- en windenergie de belangrijkste en meest gebruikte vormen van duurzame energie.
depositphotos_440169878-stock-video-aerial-view-of-solar-power

Zonne-energie

De zon is een schone en onuitputtelijke energiebron. U kunt gemakkelijk uw eigen zonne-energie opwekken door zonnepanelen of een zonneboiler op het dak te plaatsen. Er zijn ook grote zonneparken in Nederland en Europa die enorme hoeveelheden zonne-energie opwekken. Zonne-energiecentrales zijn milieuvriendelijk omdat ze geen CO2 uitstoten.
bioenergy-being-used-on-farm-for-power

Bio Energie

Bio-energie wordt opgewekt door het verbranden van biomassa. Biomassa kan worden verzameld of verwerkt tot biobrandstoffen. Voorbeelden van biomassa zijn organische stoffen zoals GFT-afval, hout, mest en zelfs frituurolie.
geothermie

Geothermische Energie

De meest waardevolle vorm van duurzame energie is geothermische energie. Hierbij wordt warmte onttrokken aan de aarde.




Windpark Tomerdingen der Green Planet Energy auf der Schwäbischen Alb. // 02.11.2021: Deutschland, Baden-Württemberg, Dornstadt. *** Tomerdingen wind farm of Green Planet Energy in the Swabian Alb 02 11 2021 Germany, Baden Württemberg, Dornstadt

Windenergie

Windenergie is een belangrijke bron van schone en duurzame energie in Nederland. Met behulp van windturbines kan ons land grote hoeveelheden energie opwekken. Windenergie is veel efficiënter dan energie uit fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas. Bovendien is de CO2-uitstoot van windenergie 50 keer lager dan die van grijze stroom. Door gebruik te maken van windenergie kunnen we elektriciteit opwekken zonder het klimaat te belasten en de lucht te vervuilen.

Energie uit water

Waterenergie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Een daarvan is de energie die gegenereerd wordt door golven op zee met behulp van de bewegingssnelheid van de golf. Een andere methode is het benutten van het energieverschil in de zeespiegel door eb en vloed. In Nederland wordt waterenergie nog niet veel gebruikt, al zijn er wel turbines geïnstalleerd bij de sluizen van de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering.