Elke ondernemer is bezig met het verduurzamen, maar hoe kunt u daarbij helpen? Duurzaamheid: niets ontsnapt eraan. Ondernemers willen en moeten ‘zelf’steeds meer doen met dit onderwerp, denk hierbij aan het inkopen van duurzame energie. Elk bedrijf kent zijn plek en de maatschappelijke verantwoordelijk die komt kijken bij het ondernemen. In dit opzicht helpt Terzake Energie door samen met u te kijken naar duurzame bronnen en het inkopen van groene energie op duurzame plekken binnen Nederland.

img-05
img-04


Wat is groene energie?

Groene energie wordt vaak besproken. Maar wat is nou groene energie? Hoe is groen echt groen? Wat zijn de soorten? Wij zullen u hier meer informatie over geven. Ook bij Terzake Energie hebben we kort gesproken over groene stroom. Energie is groen als het wordt opgewekt door een energiebron die niet schadelijk is voor het milieu en ook nog eens herbruikbaar is. Fossiele brandstoffen zoals kolen en olie raken langzaamaan uitgeput, daarom wordt het steeds belangrijker om in te zetten op groene energieproductie. Groene energiebronnen als zon en wind raken nooit op. De transitie van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energie wordt ook wel de energietransitie genoemd.

Groene energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte vervuilen de lucht niet en stoten vrijwel geen CO2 uit. Aan de andere kant is de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering vanwege de grote CO2-uitstoot.

Is groen echt groen?

Er is steeds meer vraag naar groene energie in Nederland. Dat is goed, omdat klimaatverandering steeds meer impact heeft op onze samenleving. De zeespiegel zal bijvoorbeeld toenemen en dat zal voor Nederland grote gevolgen hebben. Daarom is kiezen voor groene energie een goede keuze. De vraag is echter, hoe weet je dat groene stroom echt groen is? Er bestaan energie garanties, hierbij wordt bewezen dat de stroom daadwerkelijk duurzaam de bron wordt aangegeven. De bron kan bijvoorbeeld Nederlandse windenergie zijn.

Er zijn veel verschillende manieren om groene energie te creëren. De verschillende vormen van duurzame energie zijn: zonne-energie, windenergie, bio-energie, waterkracht en aardwarmte. In Nederland zijn de belangrijkste en meest gebruikte typen zonne- en windenergie.
depositphotos_440169878-stock-video-aerial-view-of-solar-power

Zonne-energie

De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. U kunt eenvoudig uw eigen zonne-energie opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler op het dak. Ook Nederland en Europa hebben grote zonneparken, die grote hoeveelheden zonne-energie opwekken. Zonne-energiecentrales zijn goed voor het klimaat omdat ze geen CO2 uitstoten.
bioenergy-being-used-on-farm-for-power

Bio Energie

Bio energy is een energie die is gegenereerd door brandende biomassa. Biomassa moet vaak worden verzameld of verward in een biobrandstoffen. Biomassa omvat allerlei organische stoffen zoals, bijvoorbeeld GFT-afval, hout, meststof, maar ook ladeolie.
geothermie

Geothermische Energie

De meest nuttige duurzame energievorm is geothermische energie. Warmte wordt van de aarde verwijderd.
Windpark Tomerdingen der Green Planet Energy auf der Schwäbischen Alb. // 02.11.2021: Deutschland, Baden-Württemberg, Dornstadt. *** Tomerdingen wind farm of Green Planet Energy in the Swabian Alb 02 11 2021 Germany, Baden Württemberg, Dornstadt

Windenergie

Windturbines kunnen Nederland voor een groot deel van schone en onuitputtelijke energie voorzien. Windturbines zijn veel efficiënter dan kolen- of kerncentrales. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan de uitstoot van grijze elektriciteit. Met behulp van windenergie kun je elektriciteit opwekken zonder de lucht te vervuilen en dus zonder het klimaat te belasten.

Energie Energie

Winnende waterengeeling kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van de manieren is de energie die de golven creëert op de zee met de bewegingssnelheid van de golf. Een andere oplossing is dat de energie van het tij het verschil in het zeespiegel op de zee gebruikt. In Nederland wordt water-energie niet gebruikt. De turbines zijn ingesteld, bijvoorbeeld, bij de sloten van Afsluitdijk en OossterscheldeKeking.